Wandelvakanties europa

Jij bent niet het type dat graag krokant ligt te bakken aan mde Spaanse Costa’s. Jij verkiest panoramische uitzichten, uitdagende activiteiten en verborgen parels ontdekken boven een zongebruinde huid. Daarom ben je op zoek naar wandelvakanties in Europa. We vertellen je op deze pagina meer over de tofste wandelgebieden in Europa en lichten één specifiek gebied uit. Lees mee en ontdek de mooiste wandelpaden van Europa.

De mooiste wandelroutes van Europa

De mooiste wandelroutes bepalen is als kiezen tussen je kinderen: ieder pad heeft z’n unieke kenmerken. Gelukkig hoef je niet zelf alle wandelpaden van Europa te lopen voordat je kunt bepalen wat de tofste route is: de ERA (European Ramblers Association – Europese wandelvereniging) heeft dit voor je gedaan en de mooiste routes voor je bepaald. Zodat jouw volgende wandelvakantie in Europa gegarandeerd een hit wordt.

Zij hebben namelijk het label ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’ geïntroduceerd. De wandelpaden die dit label hebben ontvangen zijn beoordeeld op basis van de volgende criteria:

 • Je wandelt over natuurlijke paden;
 • Kunt onderweg rusten op rustplaatsen;
 • Je kunt je baggage langs het pad laten vervoeren;
 • Je kan langs de wandelroute een overnachting boeken;
 • Ze worden gezien als de mooiste wandelpaden van Europa;
 • Je hebt continu toegang tot het pad, vanaf verschillende plekken;
 • Wandelt langs pittoreske stadjes en culturele bezienswaardigheden;
 • Krijgt indrukwekkende landschappen te zien tijdens je wandelvakantie;
 • Kunt niet verdwalen vanwege de duidelijke markeringen en bewegwijzeringen.

Kortom, de wandelpaden die voorzien zijn van dit label hebben een prachtige natuur, goed gemarkeerde paden, gemakkelijke toegang, goede logistiek, zijn goed onderhouden en bagagevervoer is mogelijk. Kortom: alle ingrediënten voor een perfecte wandelvakantie in Europa!

Welke landen lenen zich voor de beste wandelvakanties in Europa?

De ERA blijft de wandelpaden continu beoordelen. Wanneer jij dit artikel op een later moment leest, kan het zijn dat de informatie die je hier leest niet (meer) volledig is. Als we inzoomen op de kaart, dan zien we dat de volgende landen in Europa ten minste één of meer ‘quality trails’ hebben:

 • Zweden
 • Denemarken
 • Duitsland
 • Tsjechië
 • Luxemburg
 • Frankrijk
 • Zwitserland
 • Oostenrijk
 • Griekenland
 • Portugal

Het op één na kleinste land van Europa heeft maar liefst drie wandelpaden die voorzien zijn van dit label, namelijk Luxemburg. We vertellen je daarom graag waarom Luxemburg je volgende wandelvakantie-bestemming moet zijn.

wandelvakantie europa

Wandelvakanties Europa – kies voor Luxemburg

Het is misschien niet het eerste land waar je je wandelvakantie naartoe boekt, maar we beloven je dat Luxemburg niet teleurstelt. Op slechts een paar uur rijden van Utrecht begeef je je in een compleet andere wereld. Luxemburg heeft het volgens de echte natuurliefhebber allemaal: glooiende heuvels, een aangename temperatuur (ook in de zomer!), spectaculaire vergezichten en veel unieke vogelsoorten.

De meeste wandelaars kennen de Müllerthal Trail in Luxemburg wel: het is één van de bekendste wandelpaden in Luxemburg. Dit wandelpad is bekroond met het befaamde label ‘Best Quality Trails’. Daarnaast vind je nog twee andere wandelpaden met dit label, namelijk de Escapardenne Eisleck Trail en de Escapardenne Lee Trail.

Müllerthal Trail

De Müllerthal Trail is een wandelroute van totaal 112 kilometer, onderverdeeld in drie routes. Dit pad is perfect voor wie graag het buitenleven verkent en onderweg verborgen juweeltjes ontdekt. Met de kronkelende paden, indrukwekkende rotsformaties en weelderige bossen is het logisch dat de Müllerthal Trail een grote trekker voor Europees wandeltoerisme is.

Naast indrukwekkende rotsformaties en geweldige vergezichten, is het ook mogelijk om tijdens je wandelvakantie traditionele Luxemburgse lekkernijen te proeven – Bij de Kastelen van Beaufort proef je bijvoorbeeld de Casséro-likeur.

wandelen luxemburg
De Müllerthal Trail in Luxemburg

Escapardenne Eisleck Trail

De Escapardenne Eisleck Trail stelt je tijdens je Europese wandelvakantie niet teleur. Deze route die in totaal 282 kilometer lang is (en vanuit de Luxemburgse Ardennen je ook deels langs de Belgische Ardennen voert), slingert in elf etappes door pittoreske landschappen, langs rivierweiden, weelderige bossen en glooiende heuvels.

Escapardenne Lee Trail

De Escapardenne Lee Trail is 225 kilometer lang en voert je door de landschappen van Luxemburg, Duitsland en België. Met een verscheidenheid aan schilderachtige uitzichten, diverse dieren in het wild en charmante dorpjes onderweg, is dit een perfecte route voor wandelvakanties in Europa.

Dit parcours is verdeeld in 13 secties variërend van acht tot twintig kilometer lang. Je vindt hier volop hostels, campings en vakaniteihuizen – perfect om bij te tanken na een lange dag op pad! De Escapardenne Lee Trail heeft ook een eigen app met interactieve kaarten om je op weg te helpen.

Waarom Luxemburg de perfecte bestemming is voor volgende wandelvakanties in Europa

Met maar liefst drie (!) gekwalificeerde wandelpaden is Luxemburg bij uitstek de perfecte bestemming voor je volgende wandelvakantie in Europa. Daarnaast kent het land nog andere wandelpaden en toffe regio’s:

✓ Proef de lekkerste wijn in de Moezel-regio
✓ Geniet van het knusse centrum van Luxemburg-Stad
✓ Minett Trail: loop door een rauw, surrealistisch en industrieel landschap vol met rode rotsen als gevolg van de grondstof ijzererts

En verder moet je in Luxemburg zijn voor:

✓ Het openbaar vervoer is in het hele land gratis
✓ Binnen 2,5 uur heb je met de auto het hele land doorkruist
✓ Een land met de hoogste dichtheid in Michelin-waardige restaurants
✓ Op slechts 4 uur rijden van Utrecht: zeg maar dag tegen vliegschaamte en dure vliegtickets
✓ Landschappen vol met oude burchten en kastelen die tot op de dag van vandaag goed bewaard zijn gebleven
✓ De benzine is spotgoedkoop vergeleken met andere landen: tank je auto nog even vol voordat je de grens overgaat

Zoek je accommodaties voor je wandelvakanties in Europa?

Luxemburgvakantie.nl is de snelstgroeiende website als het gaat om het boeken van je volgende vakantie in Luxemburg. Op onze site boek je hotels, campings en vakantiehuizen voor je volgende trip. Leg jij alvast je wandelvakantie voor komende periode vast?

???? Bekijk alle accommodaties

camping-birkelt-zwembad
Camping Birkelt in Luxemburg

Zorg dat je optimaal bent voorbereid met de juiste wandelschoenen

Je wilt niet je wandelvakantie halverwege afbreken omdat je blaren op je voeten hebt of omdat je gewrichten pijn doen. Zorg daarom dat je vóór je vakantie de juiste wandelschoenen hebt gevonden én hebt ingelopen. We zetten de beste wandelschoenen voor je op een rijtje:

???? Bestel alle benodigdheden voor je volgende wandelvakanties in Europa