Op wandelvakantie in Luxemburg

Sta je op het punt om een wandelvakantie te boeken, dan staat een wandelvakantie in Luxemburg misschien niet bovenaan je bucketlist. Onterecht, vinden wij. Het land heeft een uitgebreid netwerk van wandelpaden en -routes die je trakteren op fenomenale uitzichten in de natuur en je langs pittoreske stadjes voeren. Je vindt in Luxemburg wandelroutes voor ieder niveau: van gemakkelijke wandelingen voor het hele gezin tot uitdagende tochten voor de doorgewinterde wandelaar die z’n hand niet omdraait voor een blaar meer of minder op de hak. Ben jij niet het type dat gaar bakt op de Spaanse costa’s en ga je er liever op uit? Ga op wandelvakantie naar Luxemburg.

???? Boek voor je volgende wandelvakantie je hotel op Booking.com

Een wandelvakantie in Luxemburg: de mooiste wandelgebieden

Google je op wandelvakanties in Europa, dan haalt Luxemburg vaak niet eens de top 10 aan lijstjes. Ierland, de Balkan of hoge bergen in de omgeving van Spanje, Frankrijk of Oostenrijk zijn typische bestemmingen die deze lijstjes aanvoeren. Zonde, vinden wij. Luxemburg is namelijk de perfecte bestemming om te wandelen. We hebben misschien een ietfwat gekleurde mening, maar gelukkig wordt die onderbouwd met keiharde data. Verschillende wandelroutes in Luxemburg hebben namelijk de titel ‘Leading Quality Trails’ gekregen. Dit zijn de mooiste wandelroutes die aan hoge kwaliteitseisen voldoen. In dit kleine land (of beter gezegd, Groothertogdom) vind je er maar liefst drie. De bekendste is de Müllerthal Trail, gevolgd door de Escapardenne Lee Trail en de Escapardenne Eisleck Trail.

Müllerthal Trail

De Müllerthal Trail is een wandelroute in Luxemburg in een regio die bekend staat als het “Kleine Zwitserland van Luxemburg”. De route loopt door het prachtige natuurgebied van de Müllerthal-streek en biedt wandelaars de kans om het unieke landschap van het gebied te verkennen. De route is 112 kilometer lang en is onderverdeeld in drie delen van verschillende moeilijkheidsgraden. Route 1 is geschikt voor bijna iedere wandelaars, de overige twee paden zijn meer geschikt voor de ervaren wandelaar. Ga je op wandelvakantie in Luxemburg, dan mag je de Müllerthal Trail niet overslaan!

Escapardenne Lee Trail

De Escapardenne Lee Trail is wandelpad dat het Belgische La Roche-en-Ardenne met het Luxemburgse Ettelbrück met elkaar verbindt. Het pad volgt grotendeels het tracé van een (oude) spoorlijn, de Escapardenne, en je kunt delen met de trein afleggen. Deze wandelroute loopt zowel door België als Luxemburg en verbindt. De prachtige uitzichten op het platteland, de bossen en de heuvels van de Ardennen maken het deze wandelroute meer dan waard. Het pad is geschikt voor wandelaars en mountainbikers en is opgedeeld in verschillende etappes, met overnachtingsmogelijkheden in dorpen en steden langs de route. Het pad is goed gemarkeerd en biedt een uitdaging voor zowel beginners als ervaren wandelaars.

Escapardenne Eisleck Trail

In de regio Eisleck (Luxemburgse Ardennen) vind je deze wandelroute, het is een verlengstuk van de Escapardenne Lee Trail. In totaal zijn deze twee trails samen zo’n 158 kilometer lang. Ook hier vind je prachtige uitzichten en overnachtingsmogelijkheden.

Een meerdaagse wandelvakantie in Luxemburg

Ben je een fanatieke wandelaar en wil je de wandelroutes helemaal lopen? Om ze helemaal uit te lopen, heb je meerdere dagen nodig. Gelukkig kun je in Luxemburg met gemak een meerdaagse wandelvakantie boeken. Werk eerst uit welke plekken je wilt bezoeken en boek daarna je accommodaties. Wij geven, per route, een aantal tips:

Müllerthal Trail:

Afhankelijk van de route die je neemt en de plek waar je wilt starten, kom je bij de Müllerthal Trail langs een aantal steden:
Route 1 Echternach, Rosport, Moersdorf, Herborn
Route 2: Echternach, Berdorf, Müllerthal, Hersberg, Scheidgen
Route 3: Mullerthal, Blumenthal, Larochette, Beaufort

???? Boek je accommodaties voor deze plekken op Booking.com

Escapardenne Lee Trail

Op de Escapardenne Lee Trail kom je in Luxemburg langs de volgende plekken: Kuatenbach, Hoscheid, Schindermanderscheid, Goebelsmühle, Bourscheid, Bourscheid-millen, Erpeldange en Ettelbrück.

???? Boek je accommodaties voor deze plekken op Booking.com

Escapardenne Eisleck Trail

Met de Escapardenne Eisleck Trail kom je langs Ettelbruck, Bourscheid, Hoscheid, Kautenbach, Munshausen, Clervaux, Asselborn, Houffalize, Nadrin, La Roche en Ardenne.

???? Boek je accommodaties voor deze plekken op Booking.com

Wandelvakantie met bagagevervoer

Met een zware backpack op je rug heb je minder oog voor je omgeving. Je bent vooral bezig met balanceren, af en toe puffen en steunen omdat die rugzak wel érg zwaar is en bent sneller uitgeput. Wil je een meerdaagse wandelvakantie organisatie langs een van de routes in Luxemburg, dan kun je het beste met een kleine rugzak met alle benodigdheden erin, op pad gaan. Veel routes hebben hetzelfde begin- en eindpunt, dus je kunt ervoor kiezen om je hoofdbagage bij een accommodatie te leggen. Of je boekt een wandelvakantie met bagagevervoer: ‘Move We Carry’ is zo’n bedrijf. Jij geeft je volgende wandelstop aan en het bedrijf zorgt ervoor dat jouw bagage wordt vervoerd. Dit kun je boeken in het voorjaar, de zomer en het najaar. In de winter wordt – in verband met gladheid en gevaarlijke situaties – het afgeraden om een wandelvakantie te organiseren naar Luxemburg. De bagagevervoerders kun je dan ook niet boeken.

Wat heb je nodig voor een wandelvakantie?

Klaar voor je volgende wandelvakantie (naar Luxemburg)? Je wilt natuurlijk niet onvoorbereid te werk gaan. Zorg dat je de juiste uitrusting bij je hebt zodat je bent beschermd tegen alle weertypen én blessures zoveel mogelijk voorkomt.

Wandelschoenen

Ga je op wandelvakantie, dan zijn goede wandelschoenen een must. Je wilt niet glibberen en wegglijden. Ook is het zonde als je blessures aan je enkels of knieën oploopt na een enthousiaste wandeling. Meindl, Lowa en Hanwag zijn dé merken als het aankomt op goede wandelschoenen. We zochten uit welke modellen het beste uit de test komen:

Verder vullen we deze lijst nog aan met:

We hopen dat we je hebben geënthousiasmeerd met een wandelvakantie naar Luxemburg. Ben je al geweest en wil je jouw foto’s terug zien op onze website? Mail ons!: info@luxemburgvakantie.nl.