De tofste wandelroutes door Luxemburg

Ben je gek op de natuur en ben je altijd op zoek naar unieke wandelroutes? Op slechts een paar uur rijden van huis vind je de tofste wandelroutes van Luxemburg. Het is misschien niet meteen de eerste bestemming waar je aan denkt, maar verschillende routes in Luxemburg zijn bekroond met het label ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’. Dat betekent dat deze wandelroutes tot de mooiste van Europa behoren. We nemen de tofste wandelroutes van Luxemburg op deze pagina met je door.

Wandelroute #1: Müllerthal Trail

Met stip op nummer één van wandelroutes Luxemburg staat de Müllerthal Trail. Deze is met recht een van de mooiste routes te noemen: je loopt door glooiende landschappen, de indrukwekkende rotsformaties in de buurt van Echternach en bezoekt kastelen en burchten – waaronder het kasteel van Rochette.

Kenmerken van deze wandelroute in Luxemburg:

Lengte: 3 routes van in totaal 112 kilometer. Route 1 is 36 kilometer lang, route 2 & 3 beiden 38 kilometer.
Startpunten: Echternach, Moersdorf, Mullerthal dorp, Larochette, Berdorf (boek je accommodatie in de buurt)
Duur: iedere route duurt 12-14 uur. Tussendoor kun je overnachten.

Wandelroutes Luxemburg
Echternach, onderdeel van de wandelroute de Müllerthal Trail

Wandelroute #2: Escapardenne Lee Trail – Luxemburgse Ardennen (Éisleck)

Vanuit de Belgische Ardennen rijd je direct de Luxemburgse Ardennen (regio Éisleck) in. En net als de Ardennen zelf, kent de Escapardenne Lee Trail ook geen grenzen. Deze wandelroute is in totaal 159 kilometer lang en loopt van Kautenbach naar La-Roche-en-Ardenne in België. Je kunt overnachten in bijvoorbeel Clervaux en je kunt ook delen van de wandelroute met de trein afleggen: de wandeling gaat namelijk langs een treinroute. Leuk detail: al het openbaar vervoer in Luxemburg is gratis!

Kenmerken van deze wandelroute in Luxemburg:

Lengte: in totaal 159 kilometer lang, je kunt delen afleggen met de trein of deels lopen – het gedeelte in Luxemburg is ongeveer 59 kilometer.
Startpunten: Kautenbach, Hoscheid, of Ettelbrück. (boek je accommodatie in de buurt)
Duur: Tussen de 5 en 8 uur per etappe. In drie dagen kun je de drie etappes (59 km) in Luxemburg doen

Wandelroute #3: Minett Trail

Minett: het land van de rode aarde. Deze benaming is ontstaan door de rode rotsen die de regio rijk is: in deze rotsen zit ijzererts, dit was lange tijd een belangrijke grondstof voor de Luxemburgse staalindustrie. In dit gebied zaten een hoop mijnen om die ijzererts te winnen, maar de laatste mijnen zijn 40 jaar geleden gesloten. Langs de Minett trail vind je nu indrukwekkende rode rotsen, oude mijnen en spoorlijnen die niet meer worden gebruikt. Een rauw landschap wat het gave decor van deze wandelroute in Luxemburg is. Vanaf het startpunt sta je binnen een half uur in Luxemburg Stad, je kunt het dus prima combineren met een hotel in de hoofdstad.

Kenmerken van deze wandelroute in Luxemburg:

Lengte: totaal 90 kilometer lang, verdeeld over 3 etappes van ongeveer 30 kilometer per etappe
Startpunten: Clémency, Minett Park Fond-de-Gras, Pétange, Lasauvage, Belvaux en Esch-sur-Alzette. (boek je accommodatie in de buurt)
Duur: Tussen de 5 en 8 uur per etappe. In drie dagen kun je de drie etappes (59 km) in Luxemburg doen

wandelroutes luxemburg - de juiste wandelschoenen

Korte wandelroutes in Luxemburg

Naast wandelroutes van meerdere dagen, heeft Luxemburg ook een aantal toffe korte routes. Bijvoorbeeld:

  • De Klang hiking trail in de buurt van Hoscheid
  • Natuurpad Cornelysmillen vlakbij Troisvierges

Optimaal voorbereid zijn op de wandelroutes van Luxemburg?

  1. Ben je beginnend wandelaar? Bouw eerst op voordat je start met een lange wandelroute. Met een grote ronde door het bos in de buurt bijvoorbeeld en bouw wekelijks op.
  2. Kies je seizoen: hoewel het weer in Luxemburg erg aangenaam is, kan het in de zomer erg heet zijn om op pad te gaan. Neem voldoende water mee, zeker als de temperatuur boven de 20 graden is.
  3. Neem het hoognodige (maar niet overbodige) mee in een rugzak gedurende de wandeling: een stevige daypack (Osprey is leidend in de markt en ontlast je schouders – bekijk alle Osprey rugzakken van 20 liter hier), een regenjas, waterfles (met deze flessen kun je al het zoet water filteren, zoals water uit beekjes), eventueel kampeerspullen en draag kwalitatief goede hiking schoenen.
  4. Koop je nieuwe wandelschoenen? Zorg dat je die in je voorbereiding al inloopt. Kies voor een wandelschoen die stabiliteit aan je enkels geeft en je knieën ontlast. Dit zijn volgens andere wandelaars de beste wandelschoenen:

???? Bestel alle benodigdheden voor je volgende wandelvakantie in Luxemburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...