Wandelen Luxemburg

Ben je gek op de natuur en trek jij graag je wandelschoenen een tandje strakker aan voor je volgende wandelvakantie? Wat dacht je van wandelen in Luxemburg? Het staat misschien niet bovenaan op je bucketlist, maar Luxemburg is een perfecte bestemming voor wandelvakanties vanwege de mooiste (en bekroonde!) routes. We vertellen op deze pagina alles over wandelen & Luxemburg.

Waar kun je wandelen in Luxemburg?

Wandelfanaten opgelet: één van de kleinste landen van Europa (of beter gezegd: Groothertogdom) heeft een enorm gevarieerd en verrassend landschap. Ondanks dat de totale oppervlakte slechts 2.586 km² bedraagt, vind je hier glooiende landschappen, heuvels en door natuur omringde kastelen. De bekendste wandelpaden van Luxemburg vind je in het noordoosten: dit gedeelte van Luxemburg wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd.

Dit gebied dankt deze bijnaam door de zandsteenformaties, prachtige uitzichten en zelfs kleine watervallen. Het bekendste wandelgebied van deze regio (van Luxemburg en een van de bekendste van Europa) is de Müllerthal Trail. We sommen hier op waar je kunt wandelen in Luxemburg.

1. Müllerthal Trail

Zo dichtbij huis verwacht je het misschien niet, maar de Mullerthal Trail is één van de mooiste wandelroutes van Europa. Als je gaat wandelen in Luxemburg mag je deze trail niet overslaan. Dit zijn in totaal 3 lange wandelroutes van samen 112 kilometer door de regio Müllerthal. in 2014 werd deze trail beloond met het label Leading Quality Trails – Best of Europe.

Dit zijn de drie routes die je kunt wandelen door Mullerthal:

  • Route 1: is 36 kilometer lang en duurt in totaal 12 uur. Het start en eindpunt is in Echternach
  • Route 2: deze route is iets zwaarder, omdat je langs en door de indrukwekkende rotsformaties van Echternach loopt. Deze route is 38 kilometer en het kost je minimaal 14,5 uur.
  • Route 3: Dit is een route rondom Mullerthal met een stop in Larochette, waar je prachtige burchten en kastelen vindt. Deze is 38 kilometer lang en het duurt zo’n 12 uur.

Om een of meerdere paden van de Müllerthal trail te lopen, moet je tussendoor overnachten. Je vindt in de tussenliggende dorpen – op de verschillende routes – meer dan voldoende accommodaties. Ook kun je de wandelroutes verkorten door halverwege in te stappen. Afhankelijk van je route, kun je starten in Echternach, Moersdorf, Mullerthal dorp, Larochette, Berdorf. Als je op een van deze plekken je accommodatie boekt, zit je goed.

???? Boek je accommodatie via Booking.com of bekijk het aanbod aan campings in Luxemburg op onze website.

wandelen luxemburg, echternach mullerthal trail
wandelen in Luxemburg – Echternach in de Müllerthal trail

2. Escapardenne Lee Trail – Luxemburgse Ardennen (Éisleck)

Afhankelijk van je vertrekpunt en bestemming, kun je vanuit Nederland Luxemburg via België of Duitsland bereiken. Rij je via België, dan rij je via de Belgische Ardennen. Ga je de grens over, dan gaan dit natuurgebied ook nog een klein stuk door in Luxemburg. Deze regio heet Éislek en heeft als bijnaam de Luxemburgse Ardennen. En zoals je van de Ardennen waarschijnlijk wel verwacht, is dit een walhalla voor buitensporten – waaronder wandelen.

Hoewel de Müllerthal Trail veruit de popualairste wandelroute van Luxemburg is, doet de Escapardenne Lee Trail er niet ver voor onder. Net als z’n grote broer, heeft ook deze route het label ‘Leading Quality Trail’. Deze wandelroute is letterlijk grensoverschrijdend: de volledige trail is 159 kilometer en voert van Kautenbach naar La-Roche-en-Ardenne in België. Zijn dat iets teveel kilometers voor de benen? Dan is Clervaux een prima uitvalsbasis om te starten.

Geen zin om (veel) te lopen? Langs deze route rijden ook treinen. Droom weg bij het natuurschoon van Luxemburg vanuit de trein of combineer wandelen met treinen. Leuk feitje: het openbaar vervoer is gratis in Luxemburg. Je kunt dus kosteloos van A naar B langs de trail komen.

3. Minett trail

Minett: het land van de rode aarde. In deze regio, in het zuiden van Luxemburg, waren tot 40 jaar geleden nog mijnen actief. Deze regio dankt de benaming ‘rode aarde’ namelijk aan de rode rotsen: hierin zit namelijk ijzererts. Lange tijd was dit een belangrijke grondstof voor de Luxemburgse staalindustrie.

De mijnen zijn gesloten en ook veel spoorlijnen zijn niet meer in gebruik. Dat rauwe landschap, de oude mijnen, de rotsen en laatste sporen van industrie, maken het een uniek toneel om doorheen te wandelen.

90 kilomter indrukwekkend landschap

Hier vind je de Minett trail, deze is in totaal zo’n 90 kilometer lang. Vanaf de start in Clémency loop je onder andere door het dorp Minett Park Fond-de-Gras, waar de tijd stil heeft gestaan. Andere dorpen die je, tussen het indrukwekkende landschap door tegenkomt, zijn onder andere Pétange, Lasauvage, Belvaux en de culturele hoofdstad van Europa: Esch-sur-Alzette. Ook hier kun je weer delen met de trein (gratis) afleggen. Vanuit Luxemburg-Stad sta je binnen een half uur in de Minett-regio: je kunt het dus prima combineren met een hotel in Luxemburg Stad.

Korte wandelingen door Luxemburg

Wil je geen dagen lopen? Dan zijn er ook een aantal kortere wandelingen, die je binnen een dag loopt en waarvan de intensiteit wat lager ligt.

1. Klang hiking trail

Ben je op zoek naar een korte route voor een dagtrip? De Klang hiking trail is geschikt voor zowel jong en oud, mits in goede conditie. Hier en daar moet je wat klimmen, maar dan word je wel getrakteerd op spectaculaire uitzichten. Deze wandelingen is in totaal 6 kilometer en begint en eindigt in Hoscheid.

2. Natuurpad Cornelysmillen

In de buurt van Troisvierges, het noordelijkste puntje van Luxemburg, vind je het natuurgebied “Cornelysmillen”. Hier vind je het gelijknamige wandelpad van 8,5 kilometer lang. Je vindt hier talloze meertjes en moerasgebieden. Natuur- en vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen als ze willen wandelen in Luxemburg: je vindt hier onder andere de zwarte ooievaar en er is een speciale observatiepost. Deze is redelijk vlak en het kost ongeveer 2,5 uur.

hiking luxemburg
wandelen in Luxemburg: ben jij erop voorbereid?

Wandelen Luxemburg: wees optimaal voorbereid

Vol goede moed begin je aan je wandeling om na een paar uur te constateren dat de eerste blaren zich nestelen onder je voetzolen. Au! Je wilt niet een wandeling afbreken of op de blaren zitten omdat je niet helemaal bent voorbereid. Ga je wandelen in Luxemburg? Zorg dan voor een optimale voorbereiding. Wij zetten wat tips op een rijtje:

  1. Als je nog nooit lange wandelingen maakt, is het slim om klein te beginnen. Loop wekelijks een ronde door het plaatselijke bos: veel bossen hebben bewegwijzerde routes. En bouw langzaam op iedere week.
  2. Hou rekening met het seizoen: hoewel het weer in Luxemburg erg aangenaam is, kan het in de zomer erg heet zijn om op pad te gaan. Zeker als je flink wat kilometers in de kuiten hebt zitten.
  3. Neem het hoognodige (maar niet overbodige) mee in een rugzak gedurende de wandeling: een stevige daypack (Osprey is leidend in de markt en ontlast je schouders – bekijk alle Osprey rugzakken van 20 liter hier), een regenjas, waterfles (met deze flessen kun je al het zoet water filteren, zoals water uit beekjes), eventueel kampeerspullen en draag kwalitatief goede hiking schoenen.
  4. Koop je nieuwe wandelschoenen? Zorg dat je die in je voorbereiding al inloopt. Kies voor een wandelschoen die stabiliteit aan je enkels geeft en je knieën ontlast. Binnen de markt zijn dit de beste wandelschoenen:

???? Bestel alle benodigdheden voor je volgende wandelvakantie in Luxemburg

Ga jij binnenkort in Luxemburg wandelen? Wij zijn benieuwd voor welke trail jij kiest!

Ps. ben je meer van het fietsen? Check dan onze tips voor een fietsvakantie Luxemburg!