Reisadvies Luxemburg

Met dit artikel geven we advies voor het reizen naar Luxemburg. Daarbij kijken we naar de adviezen vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken en andere handige tips. Hiermee proberen we jou te helpen bij een optimale voorbereiding voor een zorgeloze Luxemburg vakantie!

Reisadvies Luxemburg Buitenlandse Zaken

Het reisadvies voor Luxemburg dat door de Nederlandse overheid gegeven wordt is:

Groen

(afgegeven op 04-08-2022, nog van kracht bij publiceren van dit artikel (09-11-2022).

Dat betekent het volgende:

De veiligheidsrisico’s voor het afreizen naar Luxemburg zijn vergelijkbaar met die van Nederland.

Een toelichting hierop:

Luxemburg is een Europees land in vrede waar vergelijkbare wetten en regels gelden als in Nederland. Er is een democratische stabiliteit en een vergelijkbare welvaartsverdeling als in Nederland. De wetgeving en handhaving komen in grote lijnen overeen met die van Nederland, België of Duitsland.

Zoals ook in Nederland geldt: let altijd goed op je spullen en ben alert.

Reisdocumenten

Wat heb je allemaal nodig aan reisdocumenten voor jouw Luxemburg vakantie?

 • Ga he op vakantie naar Luxemburg? Neem dan altijd een geldig identificatiedocument mee voor jezelf én voor meereizende kinderen. Je dient je altijd te kunnen identificeren met een paspoort of ID-kaart. Een ID-kaart is voor Luxemburg voldoende.

 • Zorg dat je ID-bewijs geldig is tijdens je verblijf in Luxemburg.

 • Je hebt geen visum nodig voor je reis naar Luxemburg.

 • Met een geldig Nederlands rijbewijs mag je in alle EU-landen autorijden. Dus ook in Luxemburg. Fun fact: ook in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is je Nederlandse rijbewijs geldig. Heb je een rijbewijs buiten de EU behaald en omgezet naar een Nederlands rijbewijs? Dan gelden dezelfde regels voor jou en kun je zonder problemen rijden in Luxemburg.

Verzekeringen

Een goede reisverzekering is altijd aan te raden als je op reis gaat.

????Reisadvies van de ervaren reiziger: voeg de papieren hiervan toe aan jouw reisdocumenten en zorg voor een kopie van al jouw reisdocumenten in de cloud (OneDrive, DropBox, iCloud). Dan heb je in geval van nood altijd de juiste documenten bij de hand voor snelle hulp.

Reisverzekering Luxemburg

 • Naast het verzekeren van spullen is het vooral belangrijk om te kijken naar risico’s rondom repatriering en ziekenhuisopnames en je hier tegen te verzekeren. Dit zijn kosten die niet altijd gedekt worden door zorgverzekeraars. Informeer dus ook altijd even bij je eigen verzekeraar welke risico’s afgedekt zijn en wat past bij jouw vakantie in Luxemburg.

 • Sluit eventuele aanvullende verzekeringen af die risico’s afdekken passend bij de activiteiten die je van plan bent te ondernemen in Luxemburg. Ben je van plan te gaan klimmen of andere extreme sporten te gaan beoefenen? Voor bepaalde sporten zou een aanvullende verzekering nodig kunnen zijn. Informeer bij je verzekeraars wat hierin de mogelijkheden zijn.

 • Zorg dat je altijd de gegevens bij de hand hebt van je verzekeraar. Ook hier adviseren we om deze op meerdere plekken bij de hand te hebben als dit mogelijk is. Zet bijvoorbeeld het telefoonnummer van de reisverzekering, je autoverzekering en je ziektekostenverzekering in je telefoon en in die van je partner bijvoorbeeld.
reisadvies luxemburg betalen

Betalen in Luxemburg

Ons reisadvies voor Luxemburg rondom geldzaken.

 • Je kunt in Luxemburg op de meeste plekken pinnen, geld halen uit pinautomaten of betalen met contacten zoals je dat gewend bent in Nederland.

 • Advies is om altijd wat extra contact geld achter de hand te houden voor noodgevallen zoals het verliezen van je bankpas.

 • De meeste creditcards zijn net als in Nederland ook goed te gebruiken tijdens jouw vakantie in Luxemburg.

Gebruik mobiele telefoon Luxemburg

Ons reisadvies met betrekking tot het gebruik van je mobiele telefoon in Luxemburg.

 • Jouw mobiele telefoon heeft gewoon bereik in Luxemburg. Het bereik is vergelijkbaar met dat in Nederland al zijn er wellicht plekken in de natuur waar het bereik wat zwakker kan zijn.

 • Ook zijn de kosten voor het bellen in het buitenland (binnen de EU) vergelijkbaar met de kosten voor het bellen in eigen land. Het is altijd raadzaam om voor je vertrek de kosten voor bellen, internetten en het versturen van berichten in het buitenland te checken bij je provider.

 • Tip! Zet de telefoonnummers van jouw bank (voor verlies bankpas of creditcard) in je telefoon. Reis je met een partner? Zet dan ook het alarmnummer van jouw telefoonprovider in de telefoon van jouw partner. Bij diefstal kun je snel reageren en het abonnement stop laten zetten bijvoorbeeld.

???? Tip! Zet de telefoonnummers van jouw bank (voor verlies bankpas of creditcard) in je telefoon. Reis je met een partner? Zet dan ook het alarmnummer van jouw telefoonprovider in de telefoon van jouw partner. Bij diefstal kun je snel reageren en het abonnement stop laten zetten bijvoorbeeld.

In- en uitvoeren van producten

Het reisadvies voor Luxemburg met betrekking tot het invoeren en uitvoeren van goederen is vrij eenvoudig: neem niets mee naar Luxemburg dat je ook niet in Nederland mag invoeren.

❗Let op! Daar komt nog wel iets bij: in Nederland zijn de regels rondom (soft) drugs soepeler dan in de meeste andere landen in Europa. De stelregel is dus: Neem geen drugs mee naar Luxemburg.

Dit geld voor softdrugs en harddrugs. Je wilt niet opgepakt worden tijdens je vakantie in Luxemburg en vervolgens in de cel of een complexe juridische procedure terechtkomen. Neem ook geen drugs mee vanuit Luxemburg naar Nederland.

Voor een exacte lijst van zaken die je wel of niet mee kunt nemen kun je de reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane downloaden.

Corona en andere adviezen rondom gezondheid

Ons reisadvies voor Luxemburg rondom Corona en gezondheid zijn opgetekend op 9-11-2022. Houd de website van de overheid in de gaten voor het meest actuele advies.

Coronamaatregelen

 • Evenementen & horeca
  Net als in Nederland zijn alle beperkende maatregelen in Luxemburg niet meer van kracht. Je hebt geen coronabewijs nodig om evenementen, musea, de horeca of andere activiteiten te bezoeken.
 • Reizen
  Het reizen met een mondmasker is niet meer verplicht in het openbaar vervoer.

Medicijnen

Gebruik je medicijnen? Dan zijn dit onze algemene reisadviezen voor Luxemburg. Belangrijk: raadpleeg altijd uw huisarts en apotheker voor advies rondom jouw medicatie en persoonlijke situatie. Dat is dus ook reisadvies 1:

 • Zorg dan dat je (eventueel in overleg met huisarts en/of apotheker) voldoende voorraad op zak heeft. Houd rekening met vertraging in de reis zodat je geen tekorten krijgt.

 • Informeer vooraf waar je eventueel terecht kunt voor meer medicatie mocht u het verliezen of meer nodig hebben. In Luxemburg zijn net als in Nederland apothekers, drogisterijen, huisartsen en ziekenhuizen.  

 • Heeft u medicatie die temperatuurgevoelig zijn? Bekijk dan hier onze gegevens over het klimaat in Luxemburg. Raadpleeg voor concreet advies op maat je huisarts en apotheker.

 • Vergeet niet de bijbehorende documentatie mee te nemen bij de medicijnen. Mocht je iets overkomen en je van hulpdiensten afhankelijk worden, is het belangrijk dat ze weten welke medicatie je eventueel gebruikt.

Lokale hulpdiensten

Heb je in Luxemburg direct hulp nodig dan kun je contact opnemen met de hulpdiensten via onderstaande telefoonnummers:

 • Algemeen alarmnummer: 112
 • Politie: 113

Nederlandse ambassade in Luxemburg

Mocht je juridische problemen krijgen of op een andere manier de ambassade in Luxemburg nodig hebben? Kijk dan op deze website: de Nederlandse ambassade in Luxemburg.

reisadvies luxemburg tips

Ander reisadvies voor Luxemburg

Naast deze adviezen hebben we nog meer reisadviezen voor jouw trip naar Luxemburg. We zetten ze op een rijtje:

Stedentrip Luxemburg stad

Een van de mooiste steden op korte afstand van Nederland is Luxemburg Stad. Deze internationale bruisende stad biedt een prachtige combinatie van historie en moderne architectuur. Ook kun je er volop genieten van goede horeca, toffe evenementen en tentoonstellingen. Bovendien is het jouw uitvalsbasis voor mooie wandel- en fietstochten.

???? Lees hier meer over Luxemburg Stad.

Het weer in Luxemburg

Als je een vakantie naar Luxemburg plant, is het belangrijk om te kijken naar het klimaat in de periode dat je van plan bent om te gaan. We hebben alle ins en outs over de gemiddelde weersverwachtingen in verschillende periodes in het jaar op een rijtje gezet:

???? Lees hier meer over het weer in Luxemburg.

Algemeen reisadvies Luxemburg

Wil je weten wat de beste vakantieparken zijn voor gezinnen met kinderen? Ben je op zoek naar goede zwembaden in Luxemburg? Of zou je meer willen weten over de bezienswaardigheden? Op deze site posten we regelmatig tips en leuke inzichten om jouw zakenreis, stedentrip of vakantie in Luxemburg te plannen.

???? Lees hier meer algemene tips voor vakanties in Luxemburg

Een hele fijne reis!