De Mullerthal Trail is dé ultieme wandelroute voor de doorgewinterde wandelaar

Als (doorgewinterde) wandelaar kan ‘ie niet ontbreken op je bucketlist: de Mullerthal Trail. Deze bekroonde wandelroute op slechts vier uur rijden van Utrecht brengt je in een volledig andere wereld. Hier voeren groene landschappen, indrukwekkende rotsformaties en oude kastelen de boventoon. Het perfecte decor om tot rust te komen en ondertussen te genieten van het natuurschoon dat Luxemburg te bieden heeft. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over de Mullerthal Trail: van de verschillende wandelroutes tot de ultieme voorbereiding voordat je op pad gaat.

Over de Mullerthal Trail

De Mullerthal Trail is een van de mooiste wandelroutes van Luxemburg. Niet voor niets is het bekroond met de titel “Leading Quality Trails – Best of Europe”. Dat betekent dat de paden goed zijn onderhouden en aangegeven, er voldoende overnachtingsmogelijkheden zijn langs de route en er bagagevervoer mogelijk is.

Maar dat is niet het hoogtepunt. Deze wandelpaden, onderverdeeld in 3 routes die in totaal zo’n 112 kilometer beslaan, voeren je langs prachtige natuurgezichten, indrukwekkende rotsformaties en historische bezienswaardigheden. De kasteelruïnes van Larochette en de Basiliek van Echternach behoren tot de bezienswaardigheden. Deze regio wordt met recht ook wel ‘Klein Zwitserland‘ genoemd.

De verschillende routes van de Mullerthal Trail

De Mullerthal Trail bestaat uit drie hoofdroutes, met ieder hun eigen kenmerken:

  • Route 1: Deze route is ongeveer 42 km en loopt door de meest schilderachtige gebieden van het Mullerthal. Het biedt uitzicht op rotsformaties, bossen en beekjes, evenals dorpen zoals Berdorf en Beaufort.
  • Route 2: Deze route is ongeveer 31 km en loopt door het hart van het Mullerthal. Het biedt uitzicht op rotsformaties en biedt een unieke kijk op het natuurpark.
  • Route 3: Deze route is ongeveer 22 km en richt zich op natuurliefhebbers die op zoek zijn naar uitdaging en avontuur. Het leidt wandelaars door de meest afgelegen gebieden van het Mullerthal, waar ze kunnen genieten van het uitzicht op rotsformaties, beekjes en bossen.

7 tips om jezelf optimaal voor te bereiden op de Mullerthal Trail

Tip 1: Plan je route

De Mullerthal bestaat uit verschillende routes. Afhankelijk van de ondergrond, de moeilijkheidsgraad en bezienswaardigheden kies je je favoriete route. Ga je vervolgens de hele route lopen, of loop je slechts een deel van de route? Zorg dat je dat vooraf bepaalt, zodat je je favoriete accommodaties plant. Zo vis je – zeker in het hoogseizoen – niet achter het net.

Je kunt natuurlijk ook alle routes van de Mullerthal Trail lopen: trek daar voldoende tijd voor uit – minimaal 7 dagen zodat je genoeg rust ervaart.

Tip 2: Hou rekening met het weer

In de winter wil je niet uitglijden over de wandelpaden van de Mullerthal Trail. Route 2 van deze trail voert je langs verschillende rotsformaties en het is gevaarlijk om daar hartje winter te lopen. In het voorjaar kan je genieten van de heides die in bloei staan, in de zomer is het ideaal om te combineren met buitensportactiviteiten (houd rekening met hoge temperaturen en neem voldoende water mee!) en in het najaar kan je genieten van de bruine en afvallende bladeren.

Tip 3: Zorg voor een goede lichamelijke conditie

Ongetraind de Mullerthal Trail lopen? We raden het af. Ben je niet gewend om lange afstanden te lopen, dan raden we af om daarvoor eerst te trainen. Iedere wandelroute is zo’n 40 km lang. Je kunt ook slechts delen van een route lopen, maar alsnog is het goed om getraind hieraan te beginnen. Je krijgt te maken met bergachtig terrein, stijle hellingen en technische stukken. Sport en beweeg regelmatig zodat je zo min mogelijk last krijgt van eventuele blessures.

Tip 4: Loop de Mullerthal Trail op je eigen tempo

Met jezelf uitdagen is niks mis. Maar heb je een wandelbuddy die twee keer zo snel als jij loopt, dan kom je vanzelf in de problemen. Je hartslag gaat omhoog en je raakt sneller uitgeput. Loop je in meerdere dagen een van de wandelroutes van Mullerthal, dan is het belangrijk dat je je eigen tempo aanhoudt. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je de trail niet kunt afmaken omdat je over je eigen grenzen bent gegaan. Vooraf trainen met je wandelbuddy om jullie ideale tempo te bepalen, helpt. Neem ook rust en sla een dag over (als dat nodig) is: luister naar je lichaam.

Overnachten langs de Mullerthal Trail

Tip 5: Respecteer de natuur

De Mullerthal Trail is niet zonder reden een populaire wandelroute: de ongerepte natuur maken de uitzichten spectaculair. Ruim je rommel op en gooi het in de prullenbak en benader de dieren in het gebied niet. Zo behouden we samen de flora en fauna van de Mullerthal Trail!

Tip 6: Volg de aanwijzingen en de bewegwijzering

Google Maps is de perfecte uitvinding om overal de weg te vinden… maar niet overal even betrouwbaar. Je kunt je voorstellen dat je op een wandelpad, middenin de natuur, misschien net wat minder bereik hebt. Je kunt offline kaarten downloaden, maar daarop zie je niet altijd (of niet volledig) de juiste routes. Volg daarom de bewegwijzeringen langs de route, zodat je zeker weet dat je juist loopt.

Het startpunt van route 1 van de Mullerthal Trail

Tip 7: Boek bagagevervoer

Heb je geen zin om je hele bagage mee te zuilen tijdens je wandeling? Boek bagagevervoer bij! Bedrijven zoals ‘Move We Carry’ halen je bagage op bij het ene verblijven en zorgen ervoor dat je reisspullen aan het einde van de wandeling weer op je staan te wachten. Zo hoef jij niet de Mullerthal Trail te lopen als een pakezel.

Tip 8: Zorg voor de juiste uitrusting

Last but not least: zorg voor de juiste uitrusting. In de zomer wil je voldoende water bij je hebben tegen de dorst en een plensbui ligt altijd op de loer. Zorg dat je de volgende zaken in huis hebt om jezelf optimaal voor te bereiden op de Mullerthal Trail.

Tip 9: Boek je accommodaties langs de route

Je hebt natuurlijk geen zin om iedere ochtend nog veel tijd kwijt te zijn met extra vervoer richting de Mullerthal Trail. Boek daarom je accommodatie langs de route. Afhankelijk van de routes die je loopt, kun je je accommodaties vastleggen in de plaatsen Beaufort, Bech, Berdorf, Consdorf, Echternach, Mompach, Rosport, Waldbillig-Haller-Mull-Christnach, Larochette, Nommern of Mullerthal.

???? Boek je accommodatie langs de Mullerthal Trail op Booking.com

3 Reacties on “De Mullerthal Trail is dé ultieme wandelroute voor de doorgewinterde wandelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...