Hiken Luxemburg

Is ‘actief’ jouw middlename, heb jij al behoorlijk wat kilometers in de kuiten zitten en trek je graag de natuur in? Wat dacht je van hiken in Luxemburg? Misschien niet de eerste bestemming waaraan je denkt als je het hebt over hiken, maar wat ons betreft is dat onterecht. In Luxemburg kun je namelijk fantastisch hiken! Lees er op deze pagina meer over.

Waar ga je hiken in Luxemburg?

Hiken in Luxemburg is een cadeau voor iedere (doorgewinterde) hiker. Ondanks dat het één van de kleinste landen van Europa is (de totale oppervlakte bedraagt slechts 2.586 km²), vind je in het ‘Groothertogdom’ een enorm gevarieerd landschap, vol heuvels en door natuur omringde kastelen. Langs deze landschappen kun je verschillende hikes volgen, waarvan sommige paden zelfs bekroond zijn.

Het bekendste natuurgebied is Klein Zwitserland, in de regio Mullerthal. Dit gebied dankt deze naam aan de zandsteenformaties, prachtige uitzichten en zelfs kleine watervallen. Het bekendste (en bekroonde) wandelgebied van deze regio is de Müllerthal Trail. Ga je hiken in Luxemburg, dan mag deze route niet ontbreken.

1. Müllerthal Trail

De Mullerthal Trail is één van de mooiste wandelroutes van Europa, dat vinden niet alleen wij, maar ook de ERA (European Ramblers Association), een keurmerk voor de beste kwaliteit wandelpaden. Deze hikeroute in Luxemburg bestaat uit drie lange wandelroutes van samen 112 kilometer door de regio Müllerthal. Sinds 2014 is deze hikeroute beloond met het label Leading Quality Trails – Best of Europe.

Dit zijn de drie routes die je kunt hiken door Mullerthal:

  • Route 1: is 36 kilometer lang en duurt in totaal 12 uur. Het start en eindpunt is in Echternach
  • Route 2: deze route is iets zwaarder, omdat je langs en door de indrukwekkende rotsformaties van Echternach loopt. Deze route is 38 kilometer en het kost je minimaal 14,5 uur.
  • Route 3: Dit is een route rondom Mullerthal met een stop in Larochette, waar je prachtige burchten en kastelen vindt. Deze is 38 kilometer lang en het duurt zo’n 12 uur.

Je kunt halverwege in de route instappen, of de hele route lopen. Afhankelijk van je route, kun je starten of overnachten in Echternach, Moersdorf, Mullerthal dorp, Larochette of Berdorf. Als je op een van deze plekken je accommodatie boekt, zit je goed.

???? Boek je accommodatie via Booking.com of bekijk het aanbod aan campings op onze website.

wandelen luxemburg, echternach mullerthal trail
wandelen in Luxemburg – Echternach in de Müllerthal trail

2. Escapardenne Lee Trail – Luxemburgse Ardennen (Éisleck)

Je bent ongetwijfeld bekend met de Belgische Ardennen. Maar ken je ook de Luxemburgse Ardennen? Minder bekend, maar minstens zo indrukwekkend. Dit deel heet Éisleck. De Escapardenne Lee Trail is net als de Mullerthal trail een bekroonde route en is letterlijk grensoverschrijdend: de volledige trail is 159 kilometer en voert van Kautenbach naar La-Roche-en-Ardenne in België. Zijn dat iets teveel kilometers voor de benen? Dan is Clervaux een prima uitvalsbasis om te starten.

Hiken in Luxemburg en België is een pittige uitdaging. Kunnen de benen rust verdienen maar wil je wel genieten van het uitzicht? Je kunt (een deel van) deze route per trein afleggen. En in tegenstelling tot de geel-blauwe locomotieven in Nederland is dit wél een comfortabele rit: al het openbaar is gratis in Luxemburg.

3. Minett trail

Het lijkt alsof je je in Sedona, Amerika bevindt. Je moet even twee keer knipperen totdat je door hebt dat je gewoon in Luxemburg staat. Minett is namelijk het land van de rode aarde. In deze regio (het zuiden van Luxemburg-Stad), waren tot 40 jaar geleden nog mijnen actief. Deze regio dankt de benaming ‘rode aarde’ namelijk aan de rode rotsen: hierin zit namelijk ijzererts. Lange tijd was dit een belangrijke grondstof voor de Luxemburgse staalindustrie. Ben je op zoek naar een unieke hike, dan is de Minett trail met de oude spoorlijnen, rode rotsen en rauwe uitstraling een welkome afwisseling. De hike is in totaal 90 kilometer lang.

Je kunt onder andere starten (of overnachten) in Clémency, het dorp Minett Park Fond-de-Gras, Pétange, Lasauvage, Belvaux en de culturele hoofdstad van Europa: Esch-sur-Alzette. Ook hier kun je weer delen met de trein (gratis) afleggen. Vanuit Luxemburg-Stad sta je binnen een half uur in de Minett-regio: je kunt het dus prima combineren met een hotel in Luxemburg Stad.

Korte hikes in Luxemburg

Wil je geen dagen lopen? Dan zijn er ook een aantal kortere wandelingen, die je binnen een dag loopt en waarvan de intensiteit wat lager ligt.

  • Klang hiking trail
  • Natuurpad Cornelysmillen

hiking luxemburg
wandelen in Luxemburg: ben jij erop voorbereid?

HIken Luxemburg: wees optimaal voorbereid

Ga je hiken in Luxemburg en wil je niet binnen een paar uur bij een EHBO-post liggen om blaren te laten doorprikken? Zorg dan voor een optimale voorbereiding. Wij zetten wat tips op een rijtje:

  1. Als je normaliter geen lange hikes maakt, is het slim om klein te beginnen. Loop wekelijks een ronde door het plaatselijke bos: veel bossen hebben bewegwijzerde routes. Bouw wekelijks de afstand op.
  2. Hou rekening met het seizoen: hoewel het weer in Luxemburg erg aangenaam is, kan het in de zomer erg heet. Zorg tijdens je tocht voor voldoende water of gebruik een filterfles om water te filteren uit beekjes.
  3. Neem het hoognodige (maar niet overbodige) mee in een rugzak gedurende de wandeling: een stevige daypack (Osprey is leidend in de markt en ontlast je schouders – bekijk alle Osprey rugzakken van 20 liter hier), een regenjas, waterfles (met deze flessen kun je al het zoet water filteren, zoals water uit beekjes), eventueel kampeerspullen en draag kwalitatief goede hiking schoenen.
  4. Koop je nieuwe hiking schoenen? Zorg dat je die in je voorbereiding al inloopt. Kies voor een wandelschoen die stabiliteit aan je enkels geeft en je knieën ontlast. Binnen de markt zijn dit de beste wandelschoenen:

???? Bestel alle benodigdheden voor je volgende wandelvakantie in Luxemburg

Ga jij binnenkort in Luxemburg hiken? Wij zijn benieuwd voor welke trail jij kiest!

Ps. ben je meer van het fietsen? Check dan onze tips voor een fietsvakantie Luxemburg!