Tips voor een goedkope vakantie

Deze gekke tijden raken iedereen hard in de portemonnee. De energieprijzen schieten door het dak, alles wordt aanzienlijk duurder terwijl onze lonen er niet of minimaal op vooruit gaan. De enorme inflatie zorgt ervoor dat we geldbewuster worden en keuzes moeten maken. 

Ondanks dat het een luxeproduct is, wil je liever niet inleveren op je vakantie. Na een jaar hard werken is zo’n vakantie meer dan verdiend. Het is belangrijk om af en toe een break te nemen van de dagelijkse beslommeringen, buiten de eigen omgeving om. Je wilt dus alsnog op vakantie, maar wat budgetvriendelijker. En dus ben je op zoek naar tips voor een goedkope vakantie. Net als jij zijn wij ook gék op vakantie. Daarom delen we de handigste tips met je. 

Tip 1: Verruil het vliegtuig voor de auto 

Ja, we weten het. De benzineprijzen vliegen door het dak en een rit naar de pomp is verre van een pretje. Niet alleen de bezineprijzen, maar ook de vliegtuigtickets zijn door onder andere hogere kerosineprijzen en het EU-klimaatbeleid een stuk duurder. Volgens onderzoek van RTL nieuws worden vluchten van prijsvechters binnen Europa de komende acht jaar gemiddeld 16,8 procent duurder. Vluchten met traditionele maatschappijen worden zo’n 7,3 procent duurder. 

goedkope vakantie met de auto

Ga je met het vliegtuig op vakantie, dan telt niet alleen het vliegticket behoorlijk aan. Je moet eerst nog zorgen dat je op de luchthaven arriveert per taxi, trein of auto. Eenmaal aangekomen op de luchthaven of in het vliegtuig wil je nog een hapje eten, waar je gegarandeerd de hoofdprijs betaalt. En om een extra koffer bij te boeken betaal je ook al snel een paar tientjes per persoon. Om eenmaal op de bestemming ook nog vervoer te regelen voordat je bij de accommodatie bent. Vliegen met het gezin wordt daardoor een dure aangelegenheid. Zeker bij gezinnen vanaf drie personen loont het eerder om een alternatief op vliegen te kiezen. Het is ook nog eens een stuk klimaatvriendelijker!

Tip 2: een goedkope vakantie plannen? Vermijd last minutes! 

Vaak wordt gedacht dat last-minutes een stuk goedkoper zijn. Tja, je bent misschien in verhouding goedkoop uit als je in dezelfde week het niet erg vindt om ergens in een uithoek te belanden waar geen klap te beleven is. Last minute reizen werken alleen als je volledig flexibel bent en de bestemming niet belangrijker is.

De prijzen van vliegtickets werken namelijk op basis van vraag en aanbod. Hoe meer mensen een vlucht boeken, hoe hoger de prijs van de overige stoelen wordt – zeker vlak voor de vertrekdatum. Een populaire vlucht wordt alleen maar duurder en de bestemmingen die niet in trek zijn, blijven over. Gemiddeld boek je een vlucht maximaal acht weken voor vertrek het goedkoopste.

Maar ook al heb je een goedkoop ticket last-minute weten te scoren, dan heb je nog een accommodatie-probleem. Ook hier geldt: hoe dichter voor vertrek je zit, hoe minder aanbod. En je wilt je vakantie niet doorbrengen in een donker hol waar de schimmel tegen de muur omhoog kruipt. Wil je een goedkope vakantie? Dan kun je beter op tijd boeken.

Tip 3: boek buiten de schoolvakanties om

Tja, voor mensen met kinderen is dit vaak niet weggelegd. Maar als je buiten de schoolvakanties om boekt, scheelt dat behoorlijk in de knaken. Iedereen gaat op hetzelfde moment weg (tijdens de bouwvak), waardoor de vraag hoger is dan het aanbod. Het gevolg? Torenhoge prijzen in het hoogseizoen. Ga je met een kind dat nog niet leerplichtig is op vakantie of gaan er geen kinderen mee? Plan je goedkope vakantie buiten de schoolvakanties om.

Tip 4: Maak slim gebruik van je vakantiedagen

Dit is niet direct een tip voor een goedkope vakantie, maar zorgt er wel voor dat je vakantiedagen overhoudt. Combineer je vakantie met feestdagen in Nederland. Zo vallen in 2023 Eerste en Tweede Kerstdag namelijk op maandag en dinsdag, en Nieuwjaarsdag ook op een maandag. Als je normaal gesproken van maandag t/m vrijdag werkt, hoef je maar drie vakantiedagen in te zetten om tien dagen aansluitend vrij te zijn. Je zet alleen vakantiedagen in voor 27, 28 en 29 december en profiteert de rest van extra vrije dagen. Van zaterdag 23 december tot en met maandag 1 januari ben je dan aaneengesloten vrij.

Dit kun je ook inzetten in combinatie met bijvoorbeeld Hemelvaartsdag, Pasen, Pinksteren of Hemelvaartsdag.

Tip 5: Vermijd tolwegen

Je goedkope vakantie met de auto vieren? Hou dan rekening met de kosten van tolwegen: die kunnen schrikbarend hoog zijn. Voor een enkeltje Zuid-Frankrijk met de auto betaal je al snel meer dan 100 euro aan alleen maar tolkosten.

Tip 6: Vermijd populaire vakantiebestemmingen

Bakken aan de Costa del Sol, Côte Azur of eilandhoppen tussen populaire Griekse eilanden: ontzettend leuk, maar ook erg duur. Deze vakantiebestemmingen zijn bij veel Europeanen in trek en worden drukbezocht. Het gevolg? Je betaalt de hoofdprijs voor restaurants, de huurauto en je accommodatie. Kies daarom voor een bestemming die minder populair is bij de massa.

Tip 7: Ga op vakantie naar Luxemburg!

Grote kans dat Luxemburg niet direct bovenaan je lijstje staat als het gaat om goedkope vakantiebestemmingen. Bij Luxemburg denk je misschien aan peperdure restaurants en luxe winkels. Maar wist je dat Luxemburg eigenlijk een hele goedkope vakantiebestemming is, als je het slim aanpakt?

Goedkope vakantie in Luxemburg

Geen zin om in eigen land op vakantie te gaan, maar wel genieten van een relatief goedkope vakantie? Luxemburg ligt op een kleine 3 uur rijden vanaf Utrecht. Je kunt het vliegtuig links laten liggen en gemakkelijk met de auto er naartoe rijden. Daarnaast zijn er nog een aantal redenen waarom op vakantie gaan naar Luxemburg relatief goedkoop is:

  • Tanken in Luxemburg is veel goedkoper dan in Nederland. Benzine is daar al gauw 55 cent per liter goedkoper. Niet alleen handig als je de omgeving van Luxemburg wilt verkennen, maar ook slim om de tank nog even vol te gooien voordat je weer huiswaarts rijdt.
  • Ook andere producten waarop accijns zit, zijn goedkoper in Luxemburg. De accijns liggen hier lager: zelfs het laagste van heel Europa! Denk hierbij aan lage prijzen sterke drank en sigaretten (en benzine, natuurlijk). Boodschappen zijn in Luxemburg iets duurder dan in Nederland, dus neem een volle krat mee als je van plan bent veel zelf te koken.
  • Wist je dat het openbaar vervoer in Luxemburg gratis is voor iedereen? Je stapt in en gaat zitten: geen kaartje, geen controle, niets. Ideaal als je het land per trein of bus wilt verkennen en een verademing vergeleken met de NS.
  • De route naar Luxemburg is tolweg-vrij! Scheelt behoorlijk knaken en voor het weer hoef je het niet te laten. Door de opwarming van de aarde zijn mediterraanse oorden over een paar jaar misschien te heet om te verblijven. Met een gemiddelde temperatuur van 28 graden in de zomer is het heerlijk toeven in Luxemburg.

luxemburg stad tips

Goedkope stedentrip naar Luxemburg-Stad

Niet alleen voor een vakantie, maar ook voor een stedentrip dicht bij huis zit je goed in Luxemburg-Stad. Hoewel het slechts op een paar uur rijden van Utrecht ligt, heeft het de allure van een grote, Zuid-Europese stad.