Duurzaam reizen met deze 5 tips

Vliegschaamte, ‘treintrots’ en duurzaam reizen. Sinds het afgelopen decennium is duurzaamheid een belangrijk punt op de (politieke) agenda. En in de afgelopen jaren zijn steeds meer mensen zich bewust van de impact op het klimaat die (verre) reizen met zich meebrengt. Daarom is het tijd voor verandering, want duurzaam reizen betekent niet dat je niet meer kunt genieten van een heerlijke vakantie. In dit blog geven we je 5 tips om duurza(a)m(er) te reizen.

Tip 1: Kies voor lokaal en seizoensgebonden producten

Een van de leukste dingen aan reizen is nieuwe gerechten proberen en je smaakpapillen een lekkere opdonder te geven. Laat de bekende fastfoodketens links liggen en kies voor lokale gerechten en seizoensgebonden ingrediënten. Je stimuleert hiermee de plaatselijke economie én je verlaagt de CO2-uitstoot (door het transport van voedsel). Kies bijvoorbeeld voor een heerlijk geurende curry in Azië, goedgevulde taco’s in Mexico of een heerlijke wijn uit Luxemburg. Wist je trouwens dat je in Luxemburg-Stad de hoogste dichtheid aan Michelin-restaurants vindt?

Tip 2: Vermijd binnenlands vliegen

Het vliegtuig is een fantastische uitvinding: het zorgt ervoor dat je op plekken komt die je anders nooit had gezien. Reizen laat je andere culturen beter begrijpen, het opent je blikveld en vooroordelen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar helaas zit er ook een schaduwkant aan vliegen: het kost enorm veel CO2-uitstoot. We zeggen niet dat je nooit meer het vliegtuig moet pakken, maar bewustwording is belangrijk. Ga je op vakantie naar een tropisch oord? Maak dan een lange reis van meerdere weken, zodat het de lange vliegreis waard maakt. Vermijd op de bestemming zelf binnenlandse vluchten waar mogelijk en kies voor andere vervoersmiddelen zoals de bus, de auto of de trein. En ga je op citytrip binnen Europa? Ga lekker met de trein: het duurt iets langer, maar je wordt ook getrakteerd op héérlijke uitzichten uit je raam.

Tip 3: Verblijf in duurzame accommodaties

Er zijn steeds meer lokale hotels, B&B’s en vakantiewoningen die die duurzaamheid belangrijk vinden. Wat dacht je van accommodaties die gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen, die aandacht hebben voor water- en energiebesparing of werken met lokale producten?

Duurzaam overnachten in Luxemburg? Het hotel Sofitel Luxembourg Europe en hotel Parc Belle-Vue goede opties als je op zoek bent naar een duurzame overnachting. Boek je duurzame accommodatie via Booking.com.

Tip 4: Duurzaam reizen door een land wandelend of fietsend te ontdekken

Niet met de auto, maar je verplaatsen binnen een land op de fiets, wandelend of met het openbaar vervoer. Kies je voor een van de eerste twee opties, dan ben je ook nog ‘s lekker actief bezig en kom je fitter terug van vakantie dan voordat je vertrok.

In Luxemburg is dat een eitje: het openbaar vervoer is voor iedereen gratis én je vindt er mooie fiets- en wandelroutes. Wist je bijvoorbeeld dat de Müllerthal Trail in Luxemburg één van de mooiste wandelroutes van Europa is?!

wandelen luxemburg

Tip 5: Laat het vliegtuig een jaar helemaal links liggen

Ben je gek op vakantie vieren, maar vind je duurzamer reizen óók belangrijk? Laat aankomende zomervakantie dan een keer het vliegtuig voor wat het is en kies voor een vakantie dichterbij.

Voor velen staat een duurzame vakantie naar Luxemburg niet bovenaan de bucketlist. Ondanks dat het – op Malta na – het kleinste land van Europa is, kun je er verrassend veel doen. We geven je een aantal redenen om duurzaam te reizen naar Luxemburg:

  • Luxemburg ligt lekker in de buurt: niet 20 uur in de auto zweten richting de Spaanse costa’s, maar in vier uurtjes op je plaats van bestemming staan. Het Noordelijkste puntje van Luxemburg ligt op slechts 287 kilometer van Utrecht.
  • Het hele land is binnen handbereik: binnen 1,5 uur heb je Luxemburg van noord naar zuid doorkruist. En met gratis OV door het hele land kost het je ook nog eens he-le-maal niets!
  • Je wordt getrakteerd op fenomenale uitzichten: de vlakke, geasfalteerde Nederlandse snelwegen maken al gauw plaats voor glooiende landschappen en natuurrijke omgevingen. Ook vind je in Luxemburg de tofste wandelroutes. Maak je Instagram-volgers jaloers met frisse en geüpdatete feed na je vakantie!
  • Door de centrale ligging kent Luxemburg verschillende talen. Fris je Duitse of Franse taalvaardigheden op of leer je hoe je “Bonjour” zegt.
  • Het weer in Luxemburg is lekker zacht: met een gemiddelde temperatuur van 23 graden in juli hoef je niet weg te zweten.
  • Luxemburg-Stad kent de hoogste concentratie Michelin-restaurants. Geniet lokaal en ga rollend naar huis.
  • Gek op lekkere fles wijn? Je vindt hier verschillende wijngaarden. Vergeet niet om een lekkere fles Luxemburgse Moezel mee terug te nemen voor de thuisblijvers.
  • Luxemburg-Stad is lekker dichtbij voor een romantische stedentrip in een hotel.
  • De brandstofprijzen zijn een stuk lager: ga je huiswaarts met de auto? Vergeet dan niet om nog even snel de tank vol te gooien!

Klaar voor een duurzame vakantie naar Luxemburg?

We geven je graag nog een paar extra tips, zodat je optimaal voorbereid bent:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...